Centar za odvikavanje od ovisnosti - Marjanovac

Centar za odvikavanje od ovisnosti - Marjanovac

Pobjeda je moguća - Slobodni od bilo koje zavisnosti

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe droga i nezakonitog prometa drogama - 26.06. posjetili smo Centar „Marjanovac“- centar za odvikavanje od zavisnosti, koji već tradicionalno, svake godine obilježava ovaj datum. Upoznaćemo vas sa radom samog Centra, te ćemo pokušati da ukažemo na savremene probleme liječenja i tretmana zavisnika.

Written by Novi Front 

s. Amata Anđelić

U nastavku možete pročitati kompletan intervju sa s. Amatom Anđelić, koordinatoricom Centra za odvikavanje od ovisnosti “Marjanovac”.

Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe droga i nazakonitog prometa drogama 26.06.

Centar Marjanovac već od 2008. tradicionalno svake godine, ovaj dan, obilježava na dva načina:

  • Vanjskim aktivnostima u saradnji sa Lokalnim volonterskim servisima preko promotivnih štandova (ove godine u Banja Luci, Laktašima, Gradišci, Doboju) te putem različitih medija i prigodnih emisija.

Volonteri LVS Laktaši u akciji


  • U Centru Marjanovac dan poslije održana je manifestacija DAN OTVORENIH VRATA kroz druženje u prostorijama našeg Centra Marjanovac. Došli su nam dati podršku naši prijatelji, suradnici, nekolicina naših bivših korisnika sa članovima svojih obitelji. Kao što smo u pozivnici i najavili cilj nam je bio da zajednički pošaljemo poruku OVISNOST NEMA POSLJEDNJU RIJEČ NAD ŽIVOTOM NITI JEDNE OSOBE AKO ONA VJERUJE U POBJEDU!

To su nam dočarali i naši korisnici scenskim prikazom pod naslovom "HOĆU ŽIVOT" sa naglaskom na problematiku resocijalizacije posebno kod zapošljavanja osoba koje su imale problem ovisnosti. 

VII međunarodni kongres „EKOLOGIJA ZDRAVLJE RAD SPORT“ u Banja Luci

21. do 23. 05.2015. održano je stručno predavanje na temu: Projekat “RODITELJSKE VEČERI” - model trajnog učenja kroz neformalno obrazovanje. Predavanje je objavljeno u Zborniku VII Kongresa.

Autori: Anđa – s. Amata Anđelić, Centar za odvikavanje od ovisnosti“Marjanovac”, Aleksandrovac Koautor: Sanja Hajder,  Opća gimnazija Katoličkog školskog centra Banja Luka 

Obilježavanje međunarodnog dana obitelji 15.05.

Međunarodni dan obitelji koji se u svijetu obilježava svake godine 15.05. Centar Marjanovac i Opća gimnazija KŠC Banja Luka obilježile su 13.05.2015. početkom zajedničkog projekta “Roditeljske večeri” i prvom radioniocom od njih četiri u nizu koje će se nastaviti u jesen. Sudjelovalo je 12 roditelja, a za jesen su najavile svoje sudjelovanje i još nekoliko njih koji su bili spriječeni sudjelovati na prvoj radionici. Nakon početne neizvjesnosti i znatiželje uslijedilo je pozitivno otvaranje i međusobno upoznavanje te radosno isčekivanje jesenskih susreta.

Potpisan Protokol o saradnji sa Zavodom za bolesti ovisnosti ZE - DO kantona

Centar Marjanovac već niz godina u svojim aktivnostima ima i održavanje motivacijskih grupa na  Odjeljenju Detoksa JZU Zavod za bolesti ovisnosti Zeničko – dobojskog kantona, Zenica. Gotovo od samog početka djelovanja Centra Marjanovac  određeni broj naših korisnika je iz Zeničko-dobojskog kantona. Ova dugogodišnja suradnja je 30.04.2015. dobila svoj epilog potpisivanjem Protokola o saradnji sa Zavodom. Cilj ovog potpisivanja Protokola je međusobna suradnja u dobrom duhu i međusobnom povjerenju kao i lakši pristup informacijama koje se tiču prevencije kao i postupka liječenja za naše zajedničke korisnike, njihove obitelji i cijelu zajednicu.

Potpisan MEMORANDUM

Opća gimnazija Katoličkog školskog centra Banja Luka i Centar za odvikavanje od ovisnosti Marjanovac 27.04.2015. potpisali su MEMORANDUM O SURADNJI I JAČANJU PRIMARNO-PREVENTIVNOG I ODGOJNO-OBRAZOVNOG RADA S MLADIMA.

Nastalo je to iz potrebe unapređenja preventivnih programa i rada s mladima kroz multidisciplinarni pristup uključivanjem učenika, djelatnika, roditelja i ostalih građana u rješavanju problema vezanih uz rizična ponašanja mladih. 

Slavonski Brod - Drugi brodski simpozij o alkoholizmu i kockanju u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije

Centar Marjanovac aktivno je sudjelovao na drugom brodskom simpoziju o alkoholizmu i kockanju u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije na temu Prevencija ovisnosti kod mladih – imperativ 21. stoljeća. Sestra Amata Anđelić, koordinatorica Centra Marjanovac održala je izlaganje na temu: Specifičnost rezidencijalnog programa za ovisnice u terapijskim zajednicama - iskustvo Centra Marjanovac.

Novi Sad - Simpozij o bolestima ovisnosti

Centar Marjanovac po prvi puta aktivno sudjeluje na Simpoziju o bolestima ovisnosti sa međunarodnim učešćem u organizaciji Zajednice Klubova liječenih alkoholičara Srbije. Sestra Amata Anđelić, koordinatorica Centra Marjanovac održala je izlaganje na temu: PROJEKT ČOVJEK - Model terapijskog programa ili model života - Program Projekt Čovjek u Centru Marjanovac.

Okrugli sto "Porodica pred izazovima zavisnosti"

Okrugli sto "Porodica pred izazovima zavisnosti" organizovalo je Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske povodom Međunarodnog dana porodice, u saradnji sa Komisijom za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga Republike Srpske, Centrom za odvikavanje od ovisnosti "Marjanovac" i UG "Viktorija".

"Oni sa nadljudskim naporima nastoje da te ovisnike odvrate od najvećeg poroka, od najvećeg zla". 

Ministrica Nada Tešanović

"Proces odvikavanja težak je proces za svaku porodicu. Tokom rada sa korisnicima centra, cijelo vrijeme uključuje se porodica, koja je osnovna ćelija odgoja i formiranja ličnosti."

Voditeljica Centra za odvikavanje od ovisnosti "Marjanovac", sestra Amata Anđelić

Zaklada "Marija De Mattias" i humanitarni koncert "Moja Arena - put u život"

Kroz Centar „Marjanovac“, koji ima kapacitet za 60 osoba, u proteklih deset godina prošlo je ukupno oko 500 korisnika (što na stalnom boravku ili s povremenim dolascima). Njih oko 100 uspješno je završilo program, a o uspješnosti Centra puno govori i podatak da se 80% ovisnika, nakon liječenja i izlaska iz Centra, nije vratilo niti jednom obliku ovisnosti. Budući da je „Marjanovac“ neprofitna udruga, za njegov je rad potrebna pomoć dobrih ljudi. Zaklada „Marija de Mattias“ koju vode sestre Klanjateljice Krvi Kristove za rad ovoga Centra organizira humanitarni koncert 14. studenog 2013. u Zadru, u sportskoj dvorani Jazine u 20 sati. Pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH dr. Ive Josipovića, u ovoj humanitarnoj akciji za Centar „Marjanovac“ nastupit će: Meri Cetinić, Zorica Kondža, Jelena Rozga, Andrea Šušnjara, Alen Nižetić, Milan Terze, Ivica Sikirić Ićo, Krešimir Perković i klape Luna i Kalelarga. Ulaznice se mogu nabaviti u župama Zadarske nadbiskupije.

Dobrodošli na eksperimentalnu web stranicu Centra Marjanovac, Aleksandrovac - BiH. Pojedini dijelovi i sadržaji su u izradi. Molimo strpljenje i zahvaljujemo na razumijevanju!

© 2015 Copyright Centar Marjanovac, Aleksandrovac - BiH. Sva prava pridržana.