Centar za odvikavanje od ovisnosti - Marjanovac

Centar za odvikavanje od ovisnosti - Marjanovac

Iskustvo Marjanovca je slično svakom čovjeku: sa određenim ciljem se rađa, raste i dozrijeva svjestan da je ovisnost kompleksan, složen fenomen i u stalnoj promjeni. 

Zajednica je počela djelovati 2000. godine kada su sestre Klanjateljice Krvi Kristove svoj samostan Marjanovac, koji postoji od 1885. godine, kojega su za vrijeme posljednjeg rata u BiH morale prislino napustiti 1995. godine, a koji im je vraćen 1999. godine, stavile na raspolaganje ovisnicima.

Poduzete radnje su bile renoviranje vraćenog objekta, otvaranje terapijske zajednice i traganje za adekvatnim programom rada. Opredjelile smo se za primjenu metodologije i filozofije programa Projekt Čovjek Talijanskog Centra solidarnosti don Mario Picchi iz Rima i ušli u potrebne promjene i prilagodbu različitim stvarnostima i lokalnoj kulturi, formaciji za operatere. 

Na ovaj način rađa se terapijska zajednica - Marjanovac, koja daje jedan konkretan i profesionalan odgovor osobama koje se obraćaju Centru i traže pomoć. 

Baviti se tretmanom fenomena ovisnosti, kao u Marjanovcu, znači preuzeti trajni konfront sa stvarnošću, čestim mijenjanjem dostupne supstance na tržištu ali bez predrasuda i negacije etike i temeljnih životnih vrijednosti, koje podržavaju naš posao, nudeći samo jedan neizostavni uvjet: u središtu svakog djelovanja treba biti ljudska osoba, sa svojim dostojanstvom i pravom na poštivanje. 

 

Neki važniji datumi u povjesti Marjanovca

1999. – 2000. - renoviranje vraćenog objekta i otvaranje terapijske zajednice i dolazak prvih korisnika

25.03.2003. – službeni početak rada po programu Projekt Čovjek Talijanskog centra solidarnosti (CeIS) iz Rima koji je vodeći nositelj programa Projekt Čovjek

2008. – različitim aktivnostima obilježeno 5 godina djelovanja Centra Marjanovac po modelu Projekt Čovjek Talijanskog Centra Solidarnosti između kojih izdvajamo po prvi puta obilježavanje SVJETSKOG DANA BORBE PROTIV OVISNOSTI i izvan prostora Marjanovca sa postavljanjem informativnog  štanda u Banja Luci uz pomoć volontera

29.05.2010. - Smrt Don Maria Picchi, utemeljitelja i predsjednika Talijanskog Centra Solidarnosti iz Rima

08. i 09.10.2010. - 10 GODINA TERAPIJSKE ZAJEDNICE U ALEKSANDROVCU - U organizaciji Centra Marjanovac iz Aleksandrovca i Filozofskog fakulteta u Banja Luci 08.09.2010. u prostorijama općine Laktaši održan je Stručni skup na temu: Društvo, mladi i droga. Ovom prilikom je ujedno predstavljeno i deset godina rada Terapijske zajednice Centar Marjanovac. Informacije o obilježavanju ove godišnjice rada objavljene su na nekoliko web stranica, tiskovnih agencija kao i na web stranicama općine Laktaši. Slavlje upriličeno u Centru Marjanovac 09.10.2010. okupilo je veliki broj prijatelja i dobročinitelja, sestra Klanjateljica, bivših korisnika i njihovih roditelja.

Dobrodošli na eksperimentalnu web stranicu Centra Marjanovac, Aleksandrovac - BiH. Pojedini dijelovi i sadržaji su u izradi. Molimo strpljenje i zahvaljujemo na razumijevanju!

© 2015 Copyright Centar Marjanovac, Aleksandrovac - BiH. Sva prava pridržana.